Producten- en Dienstencatalogus Zorg

De Producten- en Dienstencatalogus (PDC) Zorg is een database die een gestandaardiseerd, actueel en betrouwbaar overzicht biedt van het gehele aanbod voor het eenvoudig en snel verwijzen naar passende vervolgzorg.  

Gebruikmaken van deze dienst

In 't kort

  • Eén landelijke bron om alle producten en diensten van aanbieders vervolgzorg met alle bijbehorende informatie centraal vast te leggen. 
  • De eenheid van taal in het aanbod zorgt voor het eenvoudig en snel vinden van passende zorg. 
  • Landelijk beschikbaar voor alle aanbieders van vervolgzorg, zoals ziekenhuizen, zelfstandige klinieken en diagnostische centra, binnen medisch specialistische zorg, aanvragen voor (lab)diagnostiek.  
  • Vanaf 2025 uitbreiding: eerst naar paramedische zorg, dan naar ggz en tenslotte naar VVT, uiteraard steeds vooraf regionaal getest.  

Introductie

De Producten- en Dienstencatalogus (PDC) Zorg biedt één landelijke database voor aanbieders van vervolgzorg om hun producten en diensten beschikbaar te stellen. Denk aan informatie voor verwijzers, patiënten zoals toegangstijden en op welke zorglocatie de producten en diensten beschikbaar zijn. Zo beschikken verwijzers over alle relevante informatie om patiënten te verwijzen, te consulteren of diagnostiek en labonderzoek aan te vragen.  

PDC Zorg is opgezet als gemeenschappelijke voorziening en is nu gekoppeld aan de dienst Verwijzen. In de toekomst ook voor andere afnemers die willen aansluiten. Denk aan andere verwijsdiensten, netwerkinformatiesystemen, zorgcoördinatiecentra en bemiddelingsdiensten (van verzekeraars). Natuurlijk in samenspraak met de samenwerkingspartners en als u toestemming geeft uw aanbod met de betreffende partij te delen. 

Enkele kenmerken: 

  • Efficiënt productbeheer door minder producten. Ook wordt logistieke informatie per specialisme vastgelegd en gekoppeld aan een zorgproduct. Het aanpassen van deze informatie hoeft maar op 1 plek gedaan te worden. 
  • Meer overzicht door minder producten. Aan een zorgproduct worden 1 of meerdere locaties gekoppeld, met 1 of meerdere toegangstijden. Voor de verwijzer betekent dit dat relevant aanbod sneller wordt gevonden en het beheer voor de PDC Zorg -beheerder wordt vereenvoudigd.  
  • Standaardtaal voor beheer en vindbaarheid door de huisarts. De gebruikte standaarden zijn o.a. ICPC, SNOMED, AGB-register, LESA, Nederlandse Labcodeset, NVMM-materialentabel. 
  • (Triage)vragen voor de verwijzer kunnen door de aanbieder vervolgzorg zelf worden geconfigureerd. 
  • Sneller vinden. Producten zijn ook vindbaar op basis van de synoniemen en op basis van de meest gekozen zorgproducten.  
  • Radiologische onderzoeken worden gesorteerd per anatomische locatie, waardoor het voor de huisarts overzichtelijk blijft, ook als bijvoorbeeld alle echo’s op 1 zorgproduct worden geplaatst. 
  • Data in PDC Zorg is van de aanbieder vervolgzorg. Deze bepaalt zelf of het aanbod aan andere toekomstige afnemers beschikbaar wordt gesteld. 

Veelgestelde vragen