Continuïteitsbijdrage en mogelijkheid vooruitbetaling

ergotherapie_9097.jpg

In mei 2020 kunnen zorgaanbieders een maandelijkse continuïteitsbijdrage aanvragen. Het gaat dan om zorgaanbieders (met of zonder zorgcontract met een of meer zorgverzekeraars), die niet direct betrokken zijn bij de zorg aan coronapatiënten. Met deze continuïteitsbijdrage willen zorgverzekeraars zorgaanbieders ondersteunen die in financiële problemen (dreigen te) komen door de coronacrisis.

Zorgaanbieders in bepaalde branches die écht niet kunnen wachten tot mei omdat de financiële nood hoog is, kunnen (onder bepaalde voorwaarden) vanaf dinsdag 14 april gefaseerd een vooruitbetaling aanvragen door digitale ondertekening van een aanvullende overeenkomst via VECOZO.

Vooruitbetaling aanvragen nu alleen mogelijk voor aanbieders mét een zorgcontract

Alleen zorgaanbieders met een zorgcontract kunnen op dit moment een vooruitbetaling aanvragen bij die zorgverzekeraars waarmee zij een contract hebben. We werken momenteel hard aan de aanvraagprocedure voor zorgaanbieders zonder zorgcontract met (bepaalde) zorgverzekeraars. Informatie daarover volgt zo snel mogelijk.

Belangrijk: vraag alleen een vooruitbetaling aan als dat écht nodig is

Vanaf dinsdag 14 april kunnen de aanvragen worden ingediend. De administratieve verwerking daarvan is complex en tijdrovend. Daarom vragen wij zorgaanbieders met klem om alleen een vooruitbetaling aan te vragen als dat echt niet anders kan. Alleen op die manier krijgen de zorgaanbieders die het écht nodig hebben op tijd hun vooruitbetaling.

De vooruitbetaling is niet een extra bedrag dat zorgaanbieders ontvangen naast de continuïteitsbijdrage. De vooruitbetaling is alleen een voorschot op de continuïteitsbijdrage.

De continuïteitsbijdrage kan in mei worden aangevraagd. We vragen u daarop te wachten als dat enigszins mogelijk is.

Wie kan een vooruitbetaling aanvragen?

Zorgaanbieders met een zorgcontract die werken in de volgende branches kunnen een vooruitbetaling aanvragen:

  • eerstelijns laboratoria
  • mondzorg
  • kraamzorg
  • fysiotherapie
  • oefentherapie
  • ergotherapie
  • wijkverpleging
  • zittend ziekenvervoer
  • zelfstandige behandelcentra in de medisch specialistische zorg.

Werkwijze aanvragen vooruitbetaling

  1. U vraagt vanaf 14 april een vooruitbetaling aan door ondertekening van een aanvullende overeenkomst, die onderdeel wordt van het bestaande contract met uw zorgverzekeraar(s).
  2. Uitgangspunt is dat deze overeenkomst klaar staat in de contracteermodule van het Zorginkoopportaal vanaf de hieronder aangegeven data.
  3. Na ondertekening hoeft u verder niets meer te doen. VECOZO zorgt ervoor dat uw aanvraag bij de zorgverzekeraar(s) terechtkomt.
  4. Ik zie mijn aanvullende overeenkomst niet staan in de contracteermodule, wat nu? 
    Wij raden u aan hiervoor contact op te nemen met uw (preferente) zorgverzekeraar.

Om in te loggen in het Zorginkoopportaal heeft u een geïnstalleerd persoonlijk VECOZO-certificaat nodig dat geautoriseerd is voor het Zorginkoopportaal. Lees meer over inloggen bij het Zorginkoopportaal

Fasering

Om de vooruitbetaling in goede banen te leiden, is een fasering aangebracht. Vanaf de volgende data staan de aanvullende overeenkomsten klaar:

  • vanaf dinsdag 14 april voor fysiotherapie.
    Hebt u de vooruitbetaling écht nodig? Onderteken dan de aanvullende overeenkomst die voor u klaar staat in de contracteermodule van het Zorginkoopportaal
  • vanaf donderdag 16 april voor mondzorg.
  • vanaf maandag 20 april voor de overige sectoren: kraamzorg, oefentherapie, ergotherapie, wijkverpleging, zittend ziekenvervoer en zelfstandige behandelcentra in de medisch specialistische zorg.

In de mondzorg, maar ook in sommige andere sectoren, werken veel zorgaanbieders zonder zorgcontract met een zorgverzekeraar. Deze zorgaanbieders kunnen pas een vooruitbetaling aanvragen als de aanvraagprocedure voor hen gereed is. Zoals aangegeven, wordt daar hard aan gewerkt en worden deze zorgaanbieders zo spoedig mogelijk geïnformeerd.

Heeft u met sommige zorgverzekeraars wel en met andere zorgverzekeraars geen zorgcontract?

Dan kunt u momenteel alleen een aanvraag indienen bij zorgverzekeraars met wie u een contract heeft.

U vraagt de vooruitbetaling aan door ondertekening van een aanvullende overeenkomst, die onderdeel wordt van het bestaande contract. Inzet is dat in de contracteermodule van het Zorginkoopportaal deze overeenkomst klaarstaat vanaf de hierboven genoemde data.

Terug naar overzicht