Innovatie: apart releasen in OutSystems én automatisch testresultaten hiervan opvragen

Peter, Bas en Sander.jpg

We bieden een digitale omgeving waarmee de zorg minder (administratieve) lasten, meer eenduidigheid, een betere samenwerking en minder kosten heeft. Daarom kijken we ook altijd naar verbetering en/of vernieuwing, bijvoorbeeld van onze software. Een hoogtepunt dat we graag delen: het apart releasen in OutSystems én automatisch testresultaten hiervan opvragen.

De uitdaging: apart releasen van OutSystems-applicaties

Onder leiding van lead developers Bas de Jong en Peter Vermeulen sloegen collega's de handen ineen. Onder meer tijdens onze innovatieweek zochten zij een oplossing voor het apart kunnen releasen van het groeiende aantal applicaties die bij VECOZO in OutSystems gebouwd worden.

Een hele klus, omdat we een atypisch portfolio hebben voor wat betreft ontwikkelen. We werken namelijk met 4 teams aan verschillende OutSystems-applicaties, die koppelingen hebben met elkaar en met allerlei andere (.NET) applicaties in het VECOZO-landschap.

Uniek en zelfgebouwd

Collega's van verschillende disciplines – OutSystems, .NET, Functioneel Beheer en Technisch Applicatiebeheer – kwamen samen tot een uniek resultaat: teams kunnen nu zelfstandig, onafhankelijk van elkaar, tegelijkertijd OutSystems-software uitrollen. Mét automatische testen die direct zichtbaar zijn voor, tijdens en na de uitrol. Een onderdeel dat collega's zelf realiseerden, omdat het automatisch testen in OutSystems via het ‘BDD Framework’ en via het ‘Testing Framework’ geen mogelijkheid bood om direct na het uitrollen van de software, het testresultaat automatisch op te vragen. Zo zijn we één van de eersten in de Benelux die dit zo uitgebreid kan en doet!

De oplossing

Het uitrollen gebeurt nu via zogeheten ‘Azure DevOps pipelines’. Pipelines zijn geautomatiseerde processen en tools, waarmee software op productie en andere omgevingen uitgerold kan worden, op een vooraf bepaalde en herbruikbare technische werkwijze. Natuurlijk volgens onze eisen van stabiliteit en regelmatig uitrollen. Dat levert niet alleen veel flexibiliteit op in het uitrollen in de verschillende omgevingen (de ‘OTAP-straat’), maar vooral een aanzienlijke tijdwinst voor onze Technisch Applicatiebeheerders en OutSystems-ontwikkelaars. Bovendien is onze manier van uitrollen nu steeds meer op één lijn voor zowel OutSystems als .NET.

“Het is een fantastische mijlpaal", zegt Sander Doppenberg, Product Owner bij VECOZO. “Een heel mooi resultaat en het bespaart ook nog eens een hoop tijd en werk. Onze Technisch Applicatiebeheerders moesten voorheen veel handmatig werk verrichten tijdens zo’n uitrol: de OutSystems-ontwikkelaars moesten uiterst nauwkeurig beschrijven wat Technisch Applicatiebeheer stap voor stap moest doen. Releasemanager Paul Vissers zag dat de capaciteit bij de afdeling hierdoor zodanig opgeslokt werd, dat er soms geplande uitrollen moesten blijven liggen, of er moest tot heel laat doorgewerkt worden. Dat is vanaf nu verleden tijd. Complimenten dus aan alle betrokken teams!”.

Terug naar overzicht