
Wij bieden een nieuwe, landelijke voorziening ter ondersteuning van multidisciplinaire overleggen (MDO’s) op landelijk en regionaal niveau. Zo krijgt de patiënt efficiënte en de best mogelijke zorg en leren professionals van elkaar. Bovendien is met deze dienst de landelijke governance voor multidisciplinaire overleggen georganiseerd door gebruik van technische- en informatiestandaarden. Veel medisch specialistische netwerken staan klaar om de dienst MDO in gebruik te nemen.
Regionale behoefte
Om tot het beste behandelplan voor patiënten te komen, wordt expertise van verschillende ziekenhuizen en diagnostische centra vaak samengebracht in een MDO. Vanuit regionaal samenwerkende medisch specialistische netwerken ontstond de behoefte om patiëntgegevens en beeldmateriaal makkelijk en veilig digitaal te delen. Maar ook om het MDO werkproces, zoals planning, vastlegging en terugkoppeling naar de behandeld arts, te faciliteren.
In de regio Utrecht – programma Data Delen Midden Nederland (DDMN) – testten oncologen uit diverse ziekenhuizen daarom succesvol een platform dat voldeed aan de regionale behoefte voor het voeren van hun MDO’s. Belangrijk daarbij was dat gegevens in de bron blijven, hergebruikt kunnen worden en dat het patiëntdossier actueel blijft. Dit succes leidde tot het verzoek aan VECOZO, landelijke dienstverlener in veilige digitale communicatie in de zorg, om dit op te schalen naar een landelijk platform voor MDO’s. Het resultaat is de dienst MDO.
Over de dienst MDO
Met de dienst MDO is er nu een centraal platform beschikbaar als standaard voor samenwerkingen in zorg en netwerkzorg. Naast een efficiënter MDO-proces, zorgt deze dienst voor snellere diagnose waardoor de patiënt meer first-time-right behandeld kan worden en de zorgkosten dalen. Interoperabiliteit tussen regio’s is mogelijk, doordat de governance op gebied van technische- en informatiestandaarden voor MDO’s landelijk georganiseerd is. Dit zou veel complexer en duurder zijn zonder centraal platform, omdat koppelingen, technische implementatie en regionale werkwijze dan apart georganiseerd en geborgd zouden moeten worden. De dienst MDO is nu al beschikbaar voor het ondersteunen van oncologische netwerken en wordt de komende tijd uitgebreid naar andere specialistische netwerken als vaatchirurgie en cardiologie. Bij behoefte buiten de medisch specialistische zorg wordt in de toekomst ook daar uitbreiding gezocht.
Samenwerking met Open Line
Voor het leveren van de dienst MDO maakt VECOZO gebruik van een betrouwbare digitale omgeving via Open Line's Vitaly-platform. Jo Verstappen, CEO bij Open Line: “Vanuit onze samenwerking kunnen zorginstellingen versneld een landelijk dekkend netwerk van verschillende MDO types realiseren. Samen met VECOZO zetten we zo een grote stap vooruit in netwerkzorg.”
Han Tanis, Directeur bij VECOZO: “De dienst MDO verhoogt de efficiëntie van multidisciplinaire overleggen. Door het verminderen van uitval en herplanning van patiënten, kunnen met dezelfde capaciteit meer patiënten besproken worden, terwijl tegelijkertijd de administratieve last voor zorgprofessionals aanzienlijk vermindert. Dit zorgt voor een significante verbetering in de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg. De standaardisaties en opschaling tot landelijke voorziening, heeft een positief effect op de ICT-kosten van alle zorginstellingen, omdat voor verschillende type MDO’s alle informatie via één platform gedeeld kan worden. We voorzien in een behoefte: veel regio’s zijn al met ons in contact om de dienst in gebruik te gaan nemen.”
Voor meer informatie over deze dienst: https://www.vecozo.nl/diensten/mdo/
Terug naar overzicht